Текстотвірна функція заперечення в новоанглійській мові (на матеріалі творів В. Шекспіра та Дж. Мільтона) - Захарчук, Ірина Олександрівна; Zakharchuk, I. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Стаття присвячена аналізу текстотвірних функцій заперечення в англійській мові XVІ–XVII ст. Досліджено заперечення на морфологічному, лексичному та семантичному рівнях. Проведено текстовий аналіз регу¬ляр¬но¬го й авторського заперечення В. Шекспіра та Дж. Мільтона, а також їхніх парадигм заперечення, які вклю¬чають регулярні та диференційні риси заперечення новоанглійського періоду. Вирізнено основні семантичні функції заперечних структур: заперечення дії, мети, місця, часу, способу дії та вираження уточнення. Описано вживання загального та часткового заперечення в новоанглійській мові. Виокремлено основні афікси, які вказують на заперечне значення слова у структурі тексту. The present paper is a study of the text functions of negation in the English language of XVІ–XVII centuries. Negation is investigated on the morphological, lexical, and semantic levels. The textual analysis of regular and author’s negation – W. Shakespeare’s and J. Milton’s, as well as their negation paradigms which include regular and differential features of negation in the Early Modern period, is carried out. The basic semantic functions of negative structures are revealed: the negation of action, purpose, place, time, mode of action, and expression of refinement. The use of total and partial negation in New English is described. The main affixes that indicate a negative meaning in the structure of the text are singled out.
Text Negation Function in NE (on the Basis of W. Shakespeare’s and J. Milton’s Works)
Keywords: заперечення; negation; семантичний; semantic; морфологічний; morphological