Просторовий розподіл сезонних значень відносної вологості повітря у Волинській області - Павловська, Тетяна Сергіївна; Стельмах, Валентина Юріївна; Рудик, Олександр Володимирович; Нікон, Ольга Євгеніївна (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Проаналізовано сезонні значення відносної вологості повітря на метеостанціях Волинської області. Встановлено, що усереднене за 1977‒2020 рр. річне значення відносної вологості повітря у Волинській області становить 78,5%, найвищі сезонні значення відносної вологості повітря характерні для зими (85%), а найнижчі – для весни (72%). Визначено просторові особливості розподілу показника за сезонами: взимку найбільші його величини характерні для південно-східної частини області (метеостанції (МС) Маневичі та Луцьк), найнижчі – для її північного заходу (МС Світязь); навесні найвищі значення досліджуваного показника спостерігаються на МС Луцьк і МС Володимир, а найменші – на МС Маневичі; влітку найвища відносна вологість простежується в північній (МС Любешів) і північно-західній частинах (МС Світязь) краю, найнижча – у його східній частині (МС Маневичі); восени найбільші значення досліджуваного метеопараметра характерні для східної частини (МС Маневичі), а найменші – для західних метеостанцій (МС Світязь і МС Володимир) регіону. Основними чинниками такого розподілу є температурне поле та вітровий режим, які проявляються через зростання континентальності клімату зі заходу на схід, та вплив зазвичай вологих північно-західних і західних вітрів. Додатковий вплив мають особливості підстилаючої поверхні. Уперше визначено й проаналізовано сезонні значення відносної вологості на метеостанціях області за 1977‒2020 рр. та закартографовано їх просторовий розподіл.
Keywords: відносна вологість повітря; вологість повітря; метеостанція; Волинська область; випаровування; вітер; температура повітря; метеостанція Маневичі; метеостанція Любешів; метеостанція Світязь; метеостанція Володимир; метеостанція Ковель; метеостанція Луцьк; клімат; зміни клімату; кліматичний сезон; пори року; 551.571(477.82)