Синтез та оптичні властивості полікристалічних шарів ZnSe - Куршель, Денис Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено синтез та оптичні властивості полікристалічних шарів селеніду цинку (ZnSe) — бінарного напівпровідникового матеріалу класу II–VI з широкою забороненою зоною, високою оптичною прозорістю та стабільними фізичними властивостями. Показано актуальність ZnSe для сучасних оптоелектронних і напівпровідникових пристроїв. Розглянуто фізичні та технологічні аспекти отримання монокристалічних і полікристалічних матеріалів, зокрема методи фізичної конденсації та сублімаційного синтезу. Проаналізовано вплив умов синтезу на структуру полікристалічного ZnSe, дефектні стани та роль міжзеренних меж у формуванні оптичних характеристик. Узагальнено механізми оптичного поглинання та фотолюмінесценції, що визначають функціональні властивості матеріалу.
Keywords: селенід цинку; селенід цинку