Образна структура концепту MENSCH (ЛЮДИНА) у післявоєнному східнонімецькому мовному просторі (на матеріалі твору Т. Бруссіга “Герої як ми” / T. Brussig “Helden wie wir”) - Новак, Г. Ф.; Лещук, Ю. В.; Novak, H. F.; Leshchuk, Y. V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
Статтю присвячено дослідженню образної структури концепту MENSCH (ЛЮДИНА) у післявоєнному східнонімецькому мовному просторі, а саме аналізу її складових: власне перцептивного когнітивного образу та метафор. Аналіз тактильних, одоративних, зорових образів та концептуальних метафор дає можливість мовної об’єктивізації досліджуваного концепту. The article is devoted to research of figurative structure of the concept PERSON in the postwar East German language area, notably the analysis of its constituents: the perceptive cognitive image as such and metaphors. The analysis of tactual, smelling, visual images and conceptual metaphors shows the way the concept, which is being learned, is represented in language.
Figurative Structure of the Concept PERSON in the Postwar East German Language Area (Based on Material of Thomas Brussig’s “Heroes Like Us”)
Keywords: концепт; концептуалізація; концептуальна метафора; перцептивний когнітивний образ; concept; conceptualization; conceptual metaphor; perceptive cognitive image