Концептуалізація проблеми мислення в науці та культурі нового часу: аксіологічний аспект - Іванова, Наталія; Ivanova, Nataliia (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2016)
Досліджено смислові орієнтації мислення в параметрах науки і культури епохи Нового часу (Модерну). Зазначено, що нове розуміння природи як основної реальності, освоєної розумом, сприяло подоланню соціальних і епістемологічних проблем, які поставали закономірним результатом суспільного та економічного прогресу. Доведено, що важливим фактором у реалізації поставлених епохою завдань стала свобода особис¬тості, яка активізувала діяльність людини з осмислення природного і соціального буття, а це зумовило зміну ціннісних імперативів та напрямів діяльності. Показано, що проблема об’єктивності цінностей в новоєвропейському мисленні постала завдяки змінам соціально-економічної і політичної ситуації, внаслідок чого виник новий спосіб життя. Аналізуються «раціоцентристська» і «віроцентристська» системи цінностей, що характеризуються відповідними типами мислення, які утверджують нове розуміння суспільства і людини у філософському, природничо-науковому і раціональному вимірах. The article reveals semantic orientations of thinking in parameters of science and culture of Modern times (Modern). Author indicates that a new understanding of nature as basic reality mastered by mind, contributed to overcoming of social and epistemological problems that appeared as the natural result of social and economic progress. The study proves that an important factor in achieving of objectives of the Era was freedom of personality, which had intensified human activity aimed to understand natural and social life, and this led to the change of values and vectors of activity. The investigation shows that the problem of the objectivity of values in modern European thought arose due to changes in socio-economic and political situation, and resulted to the appearance of the new lifestyle. The author analyzes «ratio-centric» and «faith-centric» value system characterized by appropriate types of thinking that affirm new understanding of society and human in the philosophical, natural-scientific and rational dimensions.
Conceptualization of the Problem of Thinking in Science and Culture of Modern Times: Axiological Aspect
Keywords: наука; мислення; цінності; культура; раціональний; новоєвропейський; свобода; пізнання; science; thinking; values; culture; rational; modern European; freedom; cognition