Структура населення птахів екосистеми змішаного лісу на різних стадіях вторинної сукцесії - Білецька, М. Г.; Демчук, В. В.; Сологор, К. А.; Biletska, M. G.; Demchuk, V. V.; Sologor, K. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Подано матеріали про зміну населення птахів на різних етапах сукцесій змішаних лісів Горохівського району Волинської області протягом 2012−2013 рр. у весняно-літній період. Наведені дані про видове різноманіття та чисельність птахів чотирьох стадій вторинної сукцесії лісових екосистем: суцільна вирубка; стадія поновлення; середньовіковий ліс; пристигаючий та стиглий ліс. Установлено, що з кожним наступним етапом сукцесії збільшується загальна кількість птахів та видове різноманіття: суцільна вирубка – дев’ять видів, стадія поновлення – 11 видів, середньовіковий ліс – 24 види, пристигаючий та стиглий ліс – 22 види. Це пов’язано із поліпшенням умов існування – достатком кормових ресурсів, наявністю місць для гніздування, захищеністю території. Показники чисельності та видового складу птахів є важливими характеристиками змін у навколишньому середовищі. These resources have a change of bird communities in different successional stages of mixed forests Horokhiv district of Volyn region during 2012−2013 years in the spring and summer. The data on species diversity and abundance of birds four stages of secondary succession forest ecosystems: clear cutting, parosl young, middle-aged forest, ripening and mature forest. It was established that with each successive stage of succession increases the total number of birds and species diversity: clear cutting − 9 species , the young shoots − 11 species medieval forest − 24 species , ripening and mature forest − 22 species. This is due to the improvement of living conditions - an abundance of food resources, the availability of places for nesting, protection area. Thus, the performance numbers and species composition of birds are important characteristics of changes in the environment.
The Structure of Bird Population in Mixed Forest Ecosystems at Various Stages of Secondary Succession
Роботу виконано на кафедрі зоології СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: птахи; видове різноманіття; стадії вторинної сукцесії; лісова екосистема; Волинська область; birds; species diversity; stages of secondary succession; forest ecosystem; Volyn region