Поетика віршування в «Інтинському зошиті» Григорія Кочура та поетів «Інтинської школи» - Колошук, Надія Георгіївна; Koloshuk, Nadiia G. (Київський національний університет ім.Т.Г.Шевченка, 2015)
У період 1945 1950-х рр. у концтаборі ҐУЛАҐУ поблизу селища Інта (Республіка Комі) виникло своєрідне мистецьке об’єднання – група людей, які прагнули творчого життя і знайшли його в поезії. Його авторитетним центром став український перекладач Григорій Кочур. За аналогією з умовними назвами гуртків української літератури – «Празька школа», «Нью-Йоркська школа», «Київська школа» – називаємо Кочурівське середовище «Інтинською школою». До нього входять представники кількох генерацій українських митців, які гуртувалися навколо Кочура в таборі й опісля, воно стало своєрідною з’єднувальною ланкою в ланцюгу наступності української поетичної традиції, яку історики літератури наразі ще не бачать. Робимо спробу відкоментувати віршову поетику у збірці Григорія Кочура «Інтинський зошит». Цей митець успадкував традицію модерного періоду української поезії і плідно її продовжив, уже в 1940-х роках розширюючи її рамки, оскільки спирався на відкритий йому величезний досвід світової класики. Перші його, нині знамениті переклади зроблені ще в концтаборі. Кочурова віршова поетика в «Інтинському зошиті» вражає вишуканістю, розмаїттям, використанням незатертих формальних прийомів віршування, оновленням класичної форми, позаяк є талановитим втіленням ідей, незвичних для легальної тодішньої (сталінського періоду) української літератури – розвиває екзистенційні трагічні мотиви, декларує вагу поетичного слова. Завдяки Г. Кочуру та представникам співдружності, що її умовно називаємо «Інтинською школою», українська поезія розвивалася як андеґраундна течія, і традиційна система віршування в ній поєднувалася з експериментальними некласичними формами ще до приходу в літературу представників Нью-Йоркської чи Київської школи та авангардистів-вісімдесятників.
Poetics of versification in Grigory Kochur’s poetic collection “The Inta Notebook”
In the period of 1945 1950s in the concentration camp of GULAG near the settlement Inta (Republic Komi) there was an unusual creative association – group of people which aspired to creative life and found itself in a poetry. The Ukrainian translator Grigory Kochur became its authoritative center. We will name it “The Inta school” by analogy with the conditional names of groups of Ukrainian literature – “The Prague school”, “The New York school”, “The Kyiv school”. The representatives of a few generations of the Ukrainian artists are included in it, which united around Kochur in a camp and after, it became the special connecting link in the chain of succession of Ukrainian poetic tradition, which is not seen so far by the historians of literature. Therefore we give it a shot to comment on the written in verse poetics in Grigory Kochur’s poetic collection “The Inta Notebook”. This artist inherited tradition of modernistic period of the Ukrainian poetry and continued tradition fruitfully, already in 1940s leaning against the enormous experience of the world classics opened him. First, now famous, his translations are done as early as a camp. Kochur’s poetics in “The Inta Notebook” strikes with a refinement, a variety, use of unconventional formal receptions of versification. He renewed a classic form, and he put into practice ideas talented, ideas, unusual for of that time legal Ukrainian literature (of soviet period). This lyric poetry develops existential tragic reasons, it declares ponderability of poetic word. Thanks to G. Kochur and representatives of concord which we name “The Inta school” conditionally, the Ukrainian poetry developed as an underground flow. The traditional system of versification in it united with experimental non-classical forms already to arrival in literature of representatives of “the New York school” or “the Kyiv school” and of representatives of the 1980s generation.
Keywords: поетична збірка Г. Кочура «Інтинський зошит»; «Інтинська школа»; андеґраундна течія в українській радянській поезії; віршова поетика; некласичне віршування; віршові розміри; дольник; poetic collection of G. Kochur “The Inta Notebook”; “The Inta school”; underground flow in the Ukrainian soviet poetry; poetics of versification; non-classical versification; written in verse sizes; accentual verse