Досвід відтворення лісів у Чорторийському лісництві філії «Колківське лісове господарство» за 2021-2025 роки - Шемчик, Віктор Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Науковці зазначають, що для забезпечення екологічної рівноваги в Україні необхідно підвищити рівень лісистості, зокрема у Волинській області, де показники мають бути вищими за середньоукраїнські. Це потребує значного розширення площі лісів шляхом створення нових насаджень. Ефективне вирішення цього завдання неможливе без узагальнення та впровадження передового досвіду відтворення лісів, накопиченого на лісогосподарських підприємствах. У першому розділі на основі літературних джерел розглянуто досвід створення лісових культур і природного поновлення лісів в Україні та за кордоном. У другому розділі подано загальну характеристику території та лісорослинних умов Чорторийського лісництва філії «Колківське лісове господарство», а також викладено основні положення методики проведених досліджень. У третьому розділі представлено досвід штучного відтворення лісів і природного поновлення в Чорторийському лісництві філії «Колківське лісове господарство». У четвертому розділі подано порівняльну економічну оцінку створення лісових культур і природного поновлення лісу. П’ятий розділ присвячено питанням охорони праці в Чорторийському лісництві філії «Колківське лісове господарство». Узагальнені результати проведених досліджень подано у висновках, розміщених наприкінці роботи перед списком використаних джерел (55 найменувань). Випускна кваліфікаційна робота магістра виконана на 52 сторінках друкованого тексту, містить 1 таблицю та проілюстрована 9 діаграмами. До роботи додаються 2 додатки.
Keywords: сосна звичайна; дуб звичайний; вільха чорна; лісові культури; лісокультурний фонд; природне поновлення; фонд природного поновлення.