Жіноче лідерство у державному управлінні: стан та перспективи - Рацкевич, Інна Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У вступі роботи обґрунтовується актуальність теми жіночого лідерства у державному управлінні, яке виступає важливим чинником забезпечення тендерної рівності, інклюзивності та підвищення ефективності управлінських процесів. Вказано, що попри поступові зміни у ставленні до жінок на керівних посадах, існують численні бар’єри, які обмежують їх повноцінну участь у політичному та управлінському житті. У першому розділі досліджуються теоретико-мето до логічні основи жіночого лідерства у державному управлінні. Розкриваються ключові поняття та сутність жіночого лідерства, аналізується жіночий стиль лідерства та його відмінності від інших моделей. Окремо розглядаються тендерні аспекти управління на міжнародному та національному рівнях, порівнюється досвід різних країн щодо підтримки жінок у владі. Також ідентифікуються основні бар’єри та виклики, які перешкоджають жінкам досягати високих посад у державних органах. У другому розділі проведено статистичний аналіз участі жінок у державному управлінні України, визначено їхній поточний рівень лредставленості на керівних посадах. Оцінено роль державної політики в підтримці тендерної рівності, проаналізовано існуючі законодавчі ініціативи, програми та механізми підтримки жінок. Крім того, досліджується вплив жіночого лідерства на ефективність управлінських процесів, зокрема на прийняття рішень, управління ресурсами і реалізацію державних політик. У третьому розділі проаналізовано сучасні світові тренди розвитку жіночого лідерства у сфері державного управління, розглянуто міжнародні практики, які можуть бути корисними для України. Вивчаються інструменти підтримки та мотивації жінок, включно зі створенням сприятливих умов для професійного розвитку, наставництва, тренінгів і підвищення кваліфікації. Також оцінюються перспективи вдосконалення законодавчого забезпечення тендерної рівності в Україні з урахуванням сучасних викликів і тенденцій. У висновках підкреслюється необхідність системних змін, спрямованих на подолання тендерних бар’єрів і формування умов для рівноправної участі жінок у державному управлінні. Запропоновані рекомендації сприятимуть посиленню жіночого лідерства, підвищенню якості управління та сталому розвитку українського суспільства
Keywords: жіноче лідерство; державне управління; гендерна рівність; бар’єри; державна політика; гендерні стереотипи; ефективність управління