Патріотичне виховання старших дошкільників в освітньому процесі ЗДО - Кидун, Надія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Випускова кваліфікаційна робота присвячена теоретичному обґрунтуванню та експериментальній перевірці особливостей патріотичного виховання старших дошкільників в освітньому процесі закладу дошкільної освіти. Здійснено аналіз досліджуваної проблеми, визначено зміст та структуру патріотичного виховання. Патріотичне виховання дітей старшого дошкільного віку є інтегральною динамічною властивістю особистості, яка відображає почуття любові до Батьківщини, народу, ціннісне ставлення до сім’ї, усвідомлення національних символів, державних свят, традицій, історичних подій. які через гуманістичні переживання дитини втілюються в її поведінці. Структуру патріотичного виховання складають такі компоненти: когнітивний (знання про Батьківщину, родину, національну символіку, державні свята, традиції, історичні події, видатних людей своєї країни); емоційно-ціннісний (ціннісне ставлення до Батьківщини, сім’ї; інтерес до національних традицій, гордість за досягнення своєї країни); поведінковий (збереження та відтворення традицій, дотримання суспільно корисних правил, участь у патріотичних заходах). Розроблено такі педагогічні умови: створення розвивального середовища; емоційний вплив на почуття дитини; взаємодія трьох компонентів: інтелектуального, чуттєво-емоційного, дієво-практичного; організація творчої діяльності як засобу вираження почуттів та емоцій; організація спільної партнерської і самостійної діяльності дітей через різноманітний мотиваційний матеріал, орієнтування на інтереси дітей, їх потреби і завдання держави, підвищення компетентності батьків, які стали партнерами у цьому процесі. Результати цього дослідження можуть бути використані вихователями старших груп для роботи над вдосконаленням патріотичного виховання старших дошкільників.
Keywords: патріотизм; патріотичне виховання