Методика викладання психології у вищих навчальних закладах - Іванашко, Оксана Євгенівна; Ivanashko, Oksana Ye. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2018)
До програми курсу включені розділи, що дозволять узагальнити теоретичні та практичні знання з методики викладання психології у вищих навчальних закладах і є результатом теоретичних узагальнень минулих і сьогоднішніх наукових досягнень психології навчання, методики навчання і практики педагогічної діяльності. Зміст методики викладання психології у вищих навчальних закладах передбачає з’ясування основних тенденцій у викладанні різних дисциплін, що дозволило б мінімізувати інтелектуальні та фізичні затрати для досягнення максимального результату. Водночас, проводиться ретроспектива на вивчення психології у загальноосвітніх школах. Зміст навчальної дисципліни: 1. Психологія як навчальний предмет. 2. Загальна характеристика принципів дидактики і їхня реалізація в методиці викладання психології. 3. Підготовка і проведення лекційних занять у курсі психології. 4. Семінарські практичні, й лабораторні заняття в навчальних групах. 5. Активні методи навчання. 6. Методичні особливості викладання навчальних дисциплін з психології 7. Організація самостійної роботи студента 8. Організація проведення контролю в процесі навчання психології. 9. Викладач як центральна фігура педагогічного процесу у вузі.
Keywords: дидактика; детермінізм; наочність; методи навчання; лекція; семінар; практичне заняття