Задоволеність подружніми взаєминами як чинник життєдіяльності сімей військовослужбовців Збройних сил України - Матвєєва, Валентина Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження, завдання та методи дослідження задоволеність подружніми взаєминами як чинник життєдіяльності сімей військовослужбовців ЗСУ. У першому розділі кваліфікаційної роботи описано численні дослідження, проведені за рубежем, які підтверджують перехід від шлюбу з диференційованими відносинами і чітким розподілом ролей чоловіка і дружини до «доповнюючих», «симетричних» «егалітарних» взаємин. Процес розподілу влади й авторитету, руйнування традиційних стереотипів відбувається болісно для обох партнерів особливо у сім’ях військовослужбовців. Сексуальна незадоволеність емоційно збіднює людське життя, позбавляє особистість важливих позитивних емоцій, які їй просто життєво необхідні для забезпечення нормальної життєдіяльності. Сексуальні стосунки в шлюбі мають дуже велике значення. Якщо у подружжя немає сексуальної гармонії, то можуть постраждати і міжособистісні відносини. Гармонійні сексуальні відносини дають можливість подружжю подолати багато тертя і знайти компроміси. Важливу роль у задоволенні сексуальними стосунками відіграє загальна задоволеність шлюбом, психологічний клімат в сім’ї, особливості спілкування на різних етапах подружнього життя партнерів. У другому розділі поданий аналіз та узагальнення емпіричних даних особливості задоволеності подружніми взаєминами як чинника життєдіяльності сімей військовослужбовців ЗСУ досліджуваними нашої вибірки. Як бачимо, найбільшу сексуальну гармонію продемонстрували сімейні пари, що перебувають на середній стадії подружнього життя. Зі збільшенням шлюбного стажу відбувається зниження цих показників. Самий низький рівень сексуального благополуччя виявлений у парах, що беруть шлюб, та серед молодого подружжя, що, на нашу думку, обумовлено процесами адаптації до партнера та шлюбу, кризовими періодами, неадекватністю вибору партнера, психологічною несумісністю, низьким рівнем сексуальної культури та освіченості. У третьому розділі розроблено, описано корекційно-тренінгову програму для подолання сексуальних дисгармоній у шлюбному партнерстві. Представлено мету, завдання, методи та техніки для роботи з такою категорією клієнтів. За результатами роботи зроблено висновки та пропозиції щодо подальших досліджень. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у тому, що його основні положення і висновки можуть використовуватися у діяльності практичних психологів, соціальних працівників.
Keywords: сім’я; функціонування сім’ї; партнери; військовослужбовці; задоволеність; подружні взаємини; життєдіяльності сімей