Формально-синтаксичні та комунікативні ознаки давального відмінка іменників - Костусяк, Наталія Миколаївна; Kostusyak, N. M. (Чорноморський державний університет імені Петра Могили, 2010)
У статті комплексно досліджено грамему давального відмінка, датив розглянуто на тлі синтаксичного рівня мови, обґрунтовано його первинні та вторинні формально-синтаксичні й комунікативні ознаки, вказано на внутрішню та зовнішню транспозиції давального відмінка. The article presents complex study of the dative case grammeme. In the article the dative case on the base of the syntactical language level is analyzed, its initial and additional forms of the formally-syntactical and communicative characteristics are described, inward and outward transpositions of the dative case are shown.
Formally-syntactical and communicative characteristics of the nouns’ dative case
Keywords: давальний відмінок; датив; транспозиція; керований член речення; детермінант; присудок; тема; рема; dative case; transposition; main part of the sentence; determinant; predicate; theme; rhyme; 811.161.2’367.622:81’366.545