Програма музейно-архівної практики - Дмитренко, Алла Адамівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Музейно-архівна виробнича практика є складовою підготовки бакалавра спеціальності 032 «Історія та археологія» двох освітньо-професійних програм – «Історія, європеїстика, археологія», «Історія, музеєзнавство, екскурсознавство». Мета музейно-архівної виробничої практики – ознайомлення з організацією архівної і музейної справи і з’ясування ролі музеїв та архівів в сучасному соціокультурному просторі; формування у студентів навичок професійної діяльності бакалавра-історика; закріплення і поглиблення отриманих студентами теоретичних знань з ряду курсів. Завдання музейно-архівної практики: організація архівної та музейної справи в Україні; функціональна структура Державного архіву Волинської області та Волинського краєзнавчого музею; інші музеї Волинської області, їх типологія; наукова організація, виявлення, комплектування, обробка, зберігання, публікація та інші форми використання архівних документів і матеріалів; пошук і відбір архівних документів та матеріалів; основні форми роботи музеїв, наукова організація, виявлення, комплектування, облік, атрибутування, зберігання, експонування та інші форми використання музейних предметів; використання архівних документів та музейних експозицій в педагогічній діяльності. Форма проведення виробничої музейно-архівної практики: робота в архівах та музеях різного профілю і різного типу на громадських засадах. Під час виробничої музейно-архівної практики студенти зобов’язані виконувати поточну роботу, передбачену планом діяльності архіву чи музею.
Keywords: програма виробничої практики; схема архівних установ Волинської області; музейні установи Волинської області; структура Волинського краєзнавчого музею; оформлення допоміжної документації; щоденник практики