Стратегічні комунікації ЄС про тенденції дезінформації рф в умовах повномасштабної російсько-української війни - Tиxoмиpoвa, Євгенія Борисівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Досліджено основні наративи рф під час повномасштабної російсько-української війни та їхні оцінки структурами стратегічних комуніка цій ЄС, що допомагає Україні протистояти як військовому вторгненню, так і інформаційним наступам росії. До них відносимо Оперативну робочу групу зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force), зокрема вебсайт EUvsDisinfo, та Європейську обсерваторію цифрових медіа (The European Digital Media Observatory). Особливу увагу приділено дезінформаційним меседжам рф щодо трактування причин повномасштабного протистояння в перший рік російсько-української війни: Україна не бажає виконувати Мінські й Нормандські угоди, її позиція є єдиною перешкодою для мирного процесу на Донбасі; Україна – це є суверенна держава; українські землі є історично російськими; українська влада є маріонеткою англосаксів; вона стала розсадником нацизму, який становить загрозу всьому російському тощо
Keywords: дезінформація; Євросоюз; Європейська обсерваторія цифрових медіа; російсько-українська війна; стратегічні комунікації; EUvsDisinfo; 355.48(477:470)]:316.776.23:355.451(061.1ЄС)