Системно-динамічні аспекти творчої діяльності Миколи Лисенка (до 175-ти річчя з дня народження) - Коменда, Ольга Іванівна (Національна музична академія України імені П. І. Чайковського, 2018)
Розглянуто системно-динамічні аспекти творчої діяльності видатного українського композитора, піаніста, хорового диригента, етномузиколога, педагога та музичногромадського діяча Миколи Лисенка. Проаналізовано класичні і сучасні музикознавчі дослідження, інші матеріали, присвячені творчості митця, спогади рідних, друзів, учнів, які розкривають його багатогранну діяльність. Вибудовано й аргументовано внутрішні системні зв’язки його творчої діяльності. Наголошено, що провідною для митця є його діяльність музично-громадського діяча: вона відігравала важливішу роль, як порівняти з іншими видами його творчої самореалізації, була своєрідною основою, до якої в різний час у зв’язку з різними обставинами додавалися інші її види. Зазначено, що співвідношення цих видів можна порівняти зі співвідношенням мети і засобів, враховуючи, проте, що ці засоби були не операціональними, а діяльності мали не технічний характер. Обґрунтовано, що кожен із видів діяльності митця був внутрішньо розгалуженим, мав свою мотивацію, містив підпорядковані діяльності та виходи до інших їх видів. Виявлено, що всі ці складні і розгалужені міждіяльнісні відносини всіх видів творчої активності М.Лисенка становили єдиний творчий організм, гнучку систему взаємовпливів і компенсацій.
Keywords: творча діяльність М. Лисенка; системно-динамічні аспекти творчої діяльності; провідні та допоміжні види діяльності; внутрішньо-системні зв’язки; динаміка розвитку особистості; 78.071.1(477):130.2"19/20"1