Життєві стратегії особистості в умовах соціальних змін: соціологічний аналіз - Мурадян, Олена Сергіївна; Мурадян, Елена Сергеевна; Muradian, Olena S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Транзитивний характер суспільства, що характеризується динамікою інституційної структури, надає важливе значення адаптаційного підходу до аналізу життєвих стратегій в умовах соціальних змін. У статті розглянуто основні підходи до вивчення життєвих стратегій особистості, їх структурних елементів. Увагу зосереджено на об’єктивних та суб’єктивних сторонах процесу побудови життєвих стратегії й методологічних особливостях їх вивчення. Життєва стратегія розуміється як засіб планування особистістю власного життя, що складається з попереднього конструювання способу життя (вибір цілей, пріоритетів), його реалізації (практики суб’єкта, спрямовані на реалізацію життєвих потреб і розв’язання ситуацій, що виникають); задоволеності життям (самооцінки досягнутого). Transitive nature of society, which is characterized by dynamics of institutional structure gives weight to the role of adaptive approach to the analysis of life strategies in the situation of social changes. The article reviews the main approaches to the study of individual life strategies and their structural elements. Attention is concentrated on the objective and subjective aspects of the process of developing life strategies and methodological features of the studies. Life strategy is a tool of planning the individual's own life, which consists of a preliminary design of way of life (choice of objectives, priorities) and its implementation (different social practices of the subject, aimed at implementation of the necessities of life and resolution of situations), life satisfaction (self-assessment).
Life Strategies of the Individual in Terms of Social Change: a Sociological Analysis
Keywords: життєві стратегії особистості; адаптація; діяльнісно-активістський підхід; life strategies of the individual; adaptation; personal activity approach