Перевідкриття "Інформації брутто", або Реконфігурація всесвітнього "навчального плану" та ролі редактора луцьким видавничим середовищем - Благовірна, Наталія Богданівна; Blahovirna, Nataliia B. (Українська академія друкарства, 2017)
Досліджено принципи формування видавничої стратегії видавництвами м. Луцька. Виявлено, що репертуарну політику цих видавництв визначають автори, оскільки значна частка книжок виходить саме їх коштом. Доведено, що така методика підготовки видань до друку фактично є модифікованою версією самвидаву. Вказано причини та наслідки самвидавської методики. Серед основних причин названо брак професійної підготовки та знань інструментарію, нестачу досвіду роботи у ринкових умовах та відповідальності перед суспільством. Видання книг насправді немислиме без дієвої та осмисленої участі редакторів, що не лише впорядковують тексти, а й надають їм соціокультурного звучання.

The principles of publishing strategy formation in Lutsk (Ukraine) have been studied. It has been revealed that the repertoire policy of publishing houses has been defined by authors because the large proportion of books are published out of their expense. It has been proved that this method of preparation for printing is actually a modified version of «samizdat». The causes and consequences of «samizdat» techniques have been specified. Among the main reasons, there is a lack of professional training of publishers and insufficient knowledge of tools, lack of experience in market conditions and irresponsibility to society. Book printing in the world is not possible without an effective and meaningful participation of the editors that not only streamline the texts, but also provide them with socio-cultural sound.
Reinvention of «information gross», or reconfiguration of worlwide «curriculum» and editor’s role by publishing environment in lutsk
Keywords: репертуар; редактор; видавець; автор; видавництва Луцька; самвидав; видавнича культура; repertoire; editor; publisher; author; publishing house in Lutsk; «samizdat»; publishing culture