Функціонування особистих господарств в аспекті диференціації життєвого рівня сільського населення - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Shmatkovska, Tetiana О. (Класичний приватний ун-т, 2007)
В статі аналізуються сучасні особливості і рівень диференціації якості життя сільського населення. Розглядається вплив доходів від функціонування особистих селянських господарств на якість життя сільського населення. Зауважено, що для об’єктивної оцінки розрахунків щодо диференціації життєвого рівня сільського населення та щодо формування середнього класу на селі, доцільно використовувати комплекс показників, що охоплює: децильний коефіцієнт фондів, децильний коефіцієнт диференціації витрат, криву Лоренца, коефіцієнт концентрації витрат (індекс Джині). The present-day features, level of differentiation of quality of peasantry life is being analysed in the article. The paper deals with the influence of incomes from private peasants economies on quality of life of the rural population. We believe, that for the unprejudiced evaluation of the calculations in relative to the differentiation of quality of peasantry life and also forming of middle class on the village, the usage of the indexes complex which include - decimal coefficient of funds, decimal coefficient of consumptions differentiation, curve of Lorents, coefficient of consumptions concentration (index of Jinni), is stated to be reasonable.
Keywords: особисті селянські господарства; рівень життя; децильні групи; квінтильні групи; децильний коефіцієнт фондів; децильний коефіцієнт диференціації витрат; крива Лоренца; індекс Джині; прожитковий мінімум; private peasants economies; quality of life; decimal clusters; quintal clusters; decimal coefficient of funds; decimal coefficient of consumptions differentiation; curve of Lorents; index of Jinni; living wage