Розробка бізнес-моделі інноваційного проєкту фінансово-безпечного підприємства - Шостак, Людмила Василівна; Федонюк, Анатолій Ананійович; Камозіна, Дарина Ігорівна (My University, 2025)
Стаття присвячена розробці бізнес-моделі для інноваційного проєкту, спрямованого на забезпечення фінансової безпеки підприємства. В умовах швидких змін на ринку, зростання конкуренції та впливу глобальних факторів підприємствам необхідно створювати стійкі стратегії для забезпечення своєї фінансової стабільності. Розглядається концепція бізнес-моделі як інструменту, що допомагає підприємствам адаптуватися до змінюваних умов та мінімізувати ризики, пов'язані з їхньою діяльністю. Окрема увага приділяється розвитку інновацій, які дозволяють підприємствам не тільки зберігати конкурентні переваги, а й ефективно використовувати нові технології та стратегії для досягнення фінансової безпеки. У статті запропоновано алгоритм розробки бізнес-моделі інноваційного проєкту, що включає етапи аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства, вивчення потреб ринку, визначення цільової аудиторії, а також оцінку фінансових, технічних і соціальних ризиків. Важливою складовою цього процесу є визначення ключових факторів, що впливають на здатність підприємства забезпечувати свою фінансову безпеку. Зокрема, акцентується на необхідності інтеграції інноваційних бізнес-процесів, ефективного управління фінансами та розвитку конкурентоспроможних продуктів і послуг. Також розглядається роль бізнес-комунікацій у забезпеченні успішної реалізації інноваційного проєкту. Важливими аспектами є взаємодія з інвесторами, партнерами та споживачами, а також використання сучасних комунікаційних стратегій для підвищення обізнаності про продукцію чи послугу підприємства. Підприємствам необхідно не тільки зберігати фінансову стабільність, але й розвивати довіру серед партнерів та клієнтів. Завершуючи статтю, зазначено, що розробка бізнес-моделі інноваційного проєкту фінансово-безпечного підприємства є складним та багатоетапним процесом, який вимагає ретельного аналізу та стратегічного планування. При цьому успіх підприємства залежить від ефективності прийнятих рішень, здатності до адаптації та постійного розвитку, а також від вміння керувати ризиками та залучати інвестиції.
Keywords: бізнес-модель; інноваційний проєкт; фінансово-безпечне підприємство; управління ризиками; конкурентне середовище; фінансова безпека; стратегії розвитку; фінансові інструменти; аналіз ринку; додана вартість; стійкість підприємства; інноваційні підходи