Діяльність патронатної служби військової частини щодо підтримки військовослужбовців та членів їх сімей - Кравчук, Людмила Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Досвід надання соціально-правової підтримки як військовослужбовцям так і членам їх родин є новим для України. Проблема патронатних служб для військовослужбовців та членів їх сімей є новим явищем, яке формується, розвивається, вдосконалюється щоденно, адже попереднього досвіду в даному питанні ми не мали як і відповідних напрацювань з даної проблеми піклування про родини військовослужбовців. У першому розділі обґрунтовано теоретичні аспекти діяльності патронатної служби у військовій частині, проаналізовано форми та методи роботи з військовослужбовцями та членами їх сімей, які постраждали внаслідок військових дій в Україні, досліджено деякі шляхи та інструменти організації роботи з надання соціального супроводу військовослужбовцям та членам їх сімей. У другому розділі здійснено аналіз інформації щодо надання соціальної підтримки сім’ям, що втратили члена родини внаслідок військових дій в Україні. На основі отриманих результатів опитування розроблено цикл заходів та рекомендацій для ефективної допомоги сім’ям, а також представлено «Дорожню карту» для військовослужбовців, які пережили полон.
Keywords: патронатна служба; члени родин загиблих військовослужбовців; чинники соціальної підтримки; воєнний стан