Біоекологічний аналіз та оцінка чисельності угруповань мисливських копитних ТЗОВ «Сарни Лісотех» - Полунін, Віктор Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
В сучасних умовах нагальною є необхідність вивчення стану популяцій мисливських видів, а також впровадження сучасних біотехнічних заходів для забезпечення сталого управління цим господарством. За допомогою сучасних технологій та інновацій можна досягти балансу між потребами мисливців та збереженням природного середовища В роботі проведено оцінку стану угруповань мисливських копитних в угіддях ТЗОВ «Сарни Лісотех». З’ясовано, що найчисельнішим видом серед копитних мисливських тварин є козуля європейська (52 особини), а найнижча чисельність відмічена для лося (3 особини). Показано, що ведення господарства по козулі потребує рішучої боротьби з вовком, лисицею та бродячими собаками, які завдають значних втрат поголів’ю цього виду, знищуючи молодняк. Як один із найбільш привабливих напрямів розвитку ТЗОВ «Сарни Лісотех» виділено удосконалення та розвиток аматорського і спортивного рибальства, а також трофейного полювання для мисливців з України та з-за кордону. Хороші захисні та кормові характеристики мисливських угідь ТЗОВ «Сарни Лісотех» при проведенні комплексу біотехнічних заходів створюють сприятливі умови для існування стабільного угруповання козулі європейської при достатній чисельності для експлуатації виду. Для підвищення рівня ведення господарства та збагачення мисливської фауни, крім визначених мисливсько- та лісогосподарських заходів рекомендуємо при складанні плану експлуатації по кожному виду мисливських копитних, насамперед, визначити напрямок подальшого ведення господарства по конкретному виду (підтримка вже існуючої чисельності чи її подальше зростання, або ж скорочення).
Keywords: угруповання мисливських копитних; біотехнічні заходи у мисливському господарстві; аналіз чисельності мисливських копитних; біоекологічні особливості копитних