Legal Forms of Civil Circulation of Land - Самчук - Колодяжна, З.; Samchuk-Kolodyazhna, Z. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Introduction of proper land market in Ukraine, the abolition of the moratorium on sale of agricultural land in the near future requires serious attention not only from officials and local authorities, but also legislators and researchers in civil land relations. The task of the latter is to facilitate the elimination of contradictory provisions in the current legislation, which complicate and sometimes make impossible the practical realization of the land plots by the owner and user. This article discusses such problems in the process of concluding land legal transactions as limiting or blocking the scope of contractual forms of nature management, which will ensure the legal equality of the parties, their independence and initiative in the use of natural resources, the main of which is the land that is national riches of Ukraine and is under special state protection (аrt. 14 of the Constitution of Ukraine. В статті розглядаються проблеми, що виникають в процесі укладення та виконання земельних цивільно- правових правочинів, передусім, тих цивільно-правових форм, що опосередковують земельно- майнові відносини в сфері ринкового обігу земельних ділянок та прав на них. В суспільстві висловлюється багато пересторог щодо запровадження купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, що мають ряд особливостей, які зумовлені не лише статусом та специфікою об’єкта, але й особливостями їх правового врегулювання. Законодавець надає пріоритет нормам цивільного законодавства, які при цьому повинні застосовуватись субсидіарно до норм земельного та природоохоронного законодавства. Проведений в статті аналіз повноти та достатності правового регулювання визначених чинним законодавством правових форм реалізації прав землевласників та землекористувачів, встановлення їх недоліків та неправомірних обмежень при укладенні земельних цивільно-правових угод дозволив встановити шляхи подолання відповідних стереотипів, пересторог та штучних заборон в сфері ринкового обігу земельних ділянок та прав на них.
Правові форми цивільного обігу земельних ділянок
Keywords: land market; civil circulation of land plots; legal forms of market circulation; transactions; contract; powers of land owner and land user; lease; neighborhood land easement; superficies; emphiteusis; ринок землі; правові форми ринкового обігу землі; повноваження землекористувача та землевласника; оренда; сусідський земельний сервітут; суперфіцій; емфітевзис