Оцінка якості лікарської рослинної сировини у Луцькому районі - Лавришик, Дарина Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота зосереджена на дослідженні якості лікарської рослинної сировини, що є ключовим чинником забезпечення ефективності й безпеки лікарських препаратів рослинного походження. У роботі особливу увагу приділено макроскопічному дослідженню, яке дозволяє ідентифікувати рослинну сировину за характерними морфологічними ознаками, а також ентомологічній експертизі, що допомагає виявити наявність шкідників та інших небажаних домішок. Частину цих досліджень було проведено у державній установі «Волинська фітосанітарна випробувальна лабораторія», яка забезпечує відповідність сировини санітарним нормам. Крім того, розглянуто правильність заготівлі та вибору лікарської сировини, що забезпечує збереження лікувальних властивостей рослин і мінімізує ризики, пов’язані з порушенням технології збору та обробки. Особливу увагу приділено дослідженню втрати в масі при висушуванні, яка є суттєвим показником якості сировини, оскільки вона впливає на концентрацію активних речовин та зберігає фізико-хімічні властивості матеріалу. Визначення втрати в масі дозволяє контролювати правильність технологічних процесів сушіння та забезпечити стандартизацію лікарської рослинної сировини. Дослідження має практичне значення для підвищення стандартів контролю якості лікарської рослинної сировини, що є актуальним для потреб фармацевтичної та харчової промисловості.
Keywords: макроскопічне дослідження; лікарська рослинна сировина; висушування рослинної сировини; ентомологічна експертиза; гербологічна експертиза; втрата в масі рослинної сировини; якість сировини