Вербалізація концепту GÜTE в моделі світу Е. Т. А. Гофмана (на матеріалі казки «Крихітка Цахес на прізвисько Циннобер») - Велика, Ірина Олегівна; Яценко, Владислав Юрійович; Velyka, I. O.; Yatsenko, V. Yu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті досліджено шляхи вербалізації концепту GÜTE на матеріалі твору «Крихітка Цахес на прізвисько Циннобер». Проаналізовано різні шляхи до аналізу структури складових частин концепту. Аналіз концепту GÜTE проводиться через розподілення концепту на ядерну та периферійну зони. Концепт розглянуто як літературознавчу категорію. Серед концептів треба розмежовувати індивідуально-авторські літературні кон¬цепти та концепти загальнолітературні. Структура індивідуально-авторського літературного концепту є багатовимірною системою змістів. Вони можуть виступати і ядерними, і периферійними елементами. Узуальний зміст концепту розкрито на тлі зафіксованого в словниках. Під час дослідження було виділено ядерну та периферійні зони концепту GÜTE. До ядерної зони концепту належить лексема GÜTE. Периферійна зона скла¬дається з таких елементів: Guten Abend, lieber, guten Schluck Wein, fromm, mitleidig. Складники концепту поділяються на такі тематичні групи: риси характеру, ставлення, привітання, дієслова зі схвальним значенням, ввічлива форма звертання, переносне значення. In this article we investigate the ways of the concept GÜTE verbalization on the material of the fairy-tail «Little Zahes named Zinnober». We have considered different ways to analyze the structure of the concept components. The analysis of the concept GÜTE is carried out through dividing the concept into nuclear and peripheral zones. We consider concept as the category of literature. The concept can be divided into the individual author concepts and literature concepts. The structure of individual author concepts is a multidimensional system of contents. They can be both nuclear and peripheral elements. We have investigated the usual concept’s content on the material of the meanings given in dictionaries. In our research we have determinated nuclear and peripheral zones. The nuclear zone is represented with the lexeme GÜTE. Peripheral zone consists of such lexical units: Guten Abend, lieber, guten Schluck Wein, fromm, mitleidig. GÜTE concept’s components can be divided into 6 topic groups: character, attitude, greeting, words with affirmative meaning, polite form of the appeal, figurative sense.
The Concept GÜTE Verbalization in E. T. A. Hoffman’s World Model (on the Material of the Fairy-Tail «Little Zahes Named Zinnober»)
Keywords: ядерна зона; nuclear zone; периферійна зона; peripheral zone; концептологія; conceptology