Психологічні особливості переживання горя в умовах війни в Україні - Хопта, Мар'яна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню особливостей переживання горя населенням України, які переживають війну. Горе ‒ одне з найскладніших емоційних переживань, з якими доводиться стикатися в житті. Воно може виникнути після втрати коханої людини, ускладнення стосунків, невдачі або будь-якої негативної події в житті. Багато горя переживає український народ після повномасштабного вторгнення. Наслідки війни, які переживають українці, дуже травматичні. Відчуття горя максимально загострено. Горе проживається навіть через втрату незнайомих людей; через знищені території, будинки; забруднене (втрачене) середовище проживання; через велику кількість полонених та безвісти зниклих. Горе може проявлятися як почуття туги, втрати, печалі та скорботи. З точки зору епігенетичних систем, горювання є індивідуальним. В цьому процесі можна виділити кілька хронологічних періодів для дорослих горювальників, які стикаються з різними проблемами розвитку в процесі горювання. Поняття «нормального» горювання передбачає проходження усіх фаз, можливість їх адекватного проходження. «Нормальним» є переживання емоції горя, коли знаходитись в контакті з тим, що особистість переживає, і дозволити собі в повній мірі відчувати це горе (тоді це не є згубно для людини). Без ментальних думок, про несправедливість; звинувачень себе, бо тоді емоція блокує життя, стає підґрунтям для утворення фізичних слабкостей та хвороб. Переживання військових дій часто передбачає ускладнене горювання. Під час війни часто неможливо попрощатися з близькою людиною, поховати її або побачити її тіло, а мозок відмовляється вірити, відпускати, горювати або переживати цей біль. Така ситуація унеможливлює проходження відповідних етапів горювання як складного процесу. А переживання повного спектру складних симптомів горя і серйозних наслідків призводить до того, що людина «застряє» в горі. Відкрите переживання всіх емоцій і проходження всіх стадій є функціонально необхідним процесом. Замість природного шляху перетворення пекучого болю на теплий смуток, заблокований і невблаганний біль може перетворитися на депресію, невблаганну тугу, безпорадність і відчай, що переростає у відсутність бажання жити. У своєму дослідженні ми визначили, що війна є дійсно лякаючою та хвилюючою ситуацією. Через військові дії, та пережиті втрати люди страждають на підвищену тривогу та депресії; порушені сенси життя; загалом якість життя є низькою. Все це негативно відображається на фізичному та психологічному самопочутті українців.
Keywords: горе; втрата; горювання; стресові ситуації; посттравматичний стресовий розлад; травматизація; війна; порушення функціонування