Продуктивність деревостанів сосни звичайної у свіжому борі Шацького лісництва філії «Любомльське лісове господарство» ДП «Ліси України» - Пахолюк, Тарас Павлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Сосна звичайна є головною лісоутворюючою породою в Україні, відіграючи важливу роль як в екосистемі лісу, так і в господарській діяльності. Через це дослідження її стану та зростання є дуже актуальним і потребує глибокого вивчення. Вчені ретельно досліджують всі ключові аспекти розвитку соснових насаджень, їх поширення та умови зростання, оскільки це критично важливо для розуміння процесів у соснових лісостанах. Серед різних підходів до підвищення продуктивності лісів особлива увага приділяється вивченню росту соснових насаджень і їх ефективності в різних лісорослинних умовах. У першому розділі розглядаються загальні аспекти лісової типології, продуктивність лісостанів, а також оцінюється типологічний потенціал соснових насаджень України. Другий розділ присвячений опису об’єкта дослідження, а також викладені основні положення методології досліджень і природно-кліматичні умови регіону, де проводилося дослідження. Третій розділ містить аналіз лісорослинних умов Шацького лісництва та оцінку типологічного потенціалу соснових насаджень у свіжих умовах субору Шацького лісництва.У четвертому розділі представлена матеріально-грошова оцінка заготовленої деревини під час рубки головного користування. П’ятий розділ розглядає питання охорони праці та вимоги безпеки під час проведення лісовпорядних і пошукових робіт. Робота виконана на 58 сторінках друкованого тексту, містить 7 таблиць, проілюстрована 4 рисунками. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (31 джерел).
Keywords: соснові насадження; продуктивність лісів; типологічний аналіз; бонітет