Пенітенціарна психологія - Коширець, Віктор Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Вивчення дисципліни передбачає оволодіння студентами основами пенітенціарної психології, психологічними характеристиками особистості засуджених, динамікою особистісних змін засуджених, особливостями мікросередовища засуджених, психолог-педагогічними технологіями пенітенціарної системи, психологопедагогічними засадами ресоціалізації засуджених. В основу курсу покладено соціальнопсихологічні особливості трансформації особистості у пенітенціарній сфері, що стосується як особистості засуджених, так і працівників пенітенціарної сфери. Практичний психолог повинен закріпити комунікативні та професійні компетентності соціальної взаємодії із різними соціальними категоріями, у тому числі засудженими особами, мати чітке уявлення про соціально-психологічні особливості конкретних соціальних груп та спрямованість на формування практичної готовності до взаємодії із працівниками пенітенціарної системи та засудженими.Мета і завдання навчальної дисципліни полягають у формуванні комплексного уявлення про роль даного курсу у структурі практичної діяльності психолога; сформувати наукові уявлення про психологічні основи ресоціалізації осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі.
Keywords: пенітенціарна психологія; мікросередовище засуджених; виправна установа; психологія особистості; юридична психологія; кримінальна психологія