„Одержима” Лесі Українки крізь призму теорії експресіонізму - Яструбецька, Галина Іванівна; Yastrubetska, Halyna I. (Національна Академія наук України, Інститут літератури ім. Т.Г.Шевченка, Національна спілка письменників України, 2011)
У статті зроблено спробу розширити стильову парадигму творчості Лесі Українки, вмотивувавши наявність експресіоністичного складника на основі аналізу драматичної поеми „Одержима” і, таким чином, поповнити національні інґредієнти світового літературного експресіонізму українським компонентом, змістивши хронологічні межі. An attempt to extend the stylish paradigm of work of Lesia Ukrainian is done in the article, explaining the presence of component of expressionism on the basis of analysis of dramatic poem "Obsessed" and, thus, to fill up the national ingredients of world literary expressionism the Ukrainian component, to displace chronologic limits.
"Obsessed" Lesias Ukrainians through the prism of theory of expressionism
Яструбецька Галина Іванівна - кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Keywords: експресіонізм; моральний максималізм; екстаз; криза; розпач; ірраціоналізм; фанатизм; динамічність; Леся Українка; expressionism; moral maximalism; ecstasy; crisis; despair; fanaticism; dynamic