Особливості вираження етнохудожньої пам’яттєвої інформації за допомогою архетипних структур у пісенній творчості народу - Литвиненко, Г. С.; Lytvunenko, G. S. (Волинськиий національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті проаналізовано архетипно-образний пласт поетичної народної пам’яті, систему відображення інформації на міфологічному, сугестивному та емоційному рівнях. Закцентовано увагу на емоційному аспекті, який пов’язує образ-архетип – архетипний (міфологічний) образ, фольклорний (художній) образ і сферу зовнішньої інформації з несвідомим (беззаперечною даністю). Виявлено чинники, за яких функціонує пам'ять інтерпретатора фольклорної інформації.The article the archetype and image-bearing layer of poetic folk memory, analyzes the system of information on mythological, suggestive and emotional levels. The attention accents on emotional aspect, which tie together archetype-image – archetypical (mythological) image, folkloric (art) image and sphere of outside information with irresponsibility (absolute truth). The factors which become apart, near what the memory of interpreter of folk information acts.
The Specialties of Expression of Ethnic-art Memory Information With the Help of Archetypical Structures in the Song Creation of Ukrainian Nation
Литвиненко Г. С. Особливості вираження етнохудожньої пам’яттєвої інформації за допомогою архетипних структур у пісенній творчості народу / Г. С. Литвиненко // Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки. Філологічні науки. Літературознавство. – Луцьк : Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки. – 2012. – № 13 (238). – С. 87-93.
Keywords: архетипно-образна система; архетипний образ; народне поетичне мислення; архетипна структура; пісенна лірика; archetype and image-bearing system; archetype-image; poetic folk memory; archetype structure; lyric song