Стан фізичного й психологічного компонентів здоров’я в якості життя студентів вищих навчальних закладів - Сабіров, Олександр; Хомич, Анатолій; Самчук, Оксана; Sabirov, Oleksandr; Khomych, Anatoliy; Samchuk, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Завдання статті – визначити стан фізичного й психологічного компонентів здоров’я в якості життя студентів вищих навчальних закладів. У дослідженні взяли участь 395 студентів (хлопців) 1–4 курсів денної форми навчання. Анкетування здійснювали за допомогою методики SF-36, силу кореляційного зв’язку оцінювали за таблицею «Чеддока». Фізичний компонент здоров’я студентів перебуває в межах 49,6–54,3 бала, психологічний – 45,8–47,9 (максимальний рівень – 100 балів). Ці дані свідчать про досить низькі показники здоров’я й наявність проблем у життєдіяльності респондентів. Психологічний компонент здоров’я студентів протягом усіх років навчання перебуває на ще нижчому рівні, ніж фізичний, що вимагає особливої уваги. Objective: to determine the state of physical and psychological health components in life quality of students of higher educational establishments. Materials and methods: the study involved 395 full-time students (young men) of the 1st-4th years of studies. Survey was carried out with the help of the SF-36 method, the strength of correlation was estimated using the «Cheddok’s» table. Results and conclusions: physical health component of students is within the range 49,6–54,3 points while psychological component is within the range of 45,8–47,9 points (maximum is 100 points). These data indicate relatively low health indices and existence of problems in the respondents’ vital activity. Psychological health component of respondents is at even lower level than physical component during all years of study which calls for special attention.
Condition of Physical and Psychological Components of Health in Quality of Life of Students of Higher Educational Establishments
Keywords: здоров’я; якість життя; SF-36; студенти; health; quality of life; students