Оцінка впливу на довкілля розчистки русла річки Турія в межах міста Ковель - Радзій, Володимир Феофілович; Зубко, Людмила; Грицай, Ольга (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Реалізація інфраструктурних проєктів пов’язаних з реконструкцією, розчисткою річок сприятимуть покращення гідрологічного режиму, запобігання паводкам, берегоукріплення та відновлення річкових екосистем. Ковельська міська рада реалізовує кілька таких проєктів, які позитивно пройшли оцінку впливу на довкілля: Капітальний ремонт русла рчки Турія в районі вул. Сагайдачного м. Ковель; Капітальний ремонт русла річки Турія від греблі Ковельського водосховища до шляхопроводу по вул. Сагайдачного в м. Ковелі Волинської області; Реконструкція прибережних зон річки Турія (правого та лівого берегів) уздовж Транскордонного центру діалогу культур імені Гетьманів Ружинських на вул. Сагайдачного, 5-В в місті Ковелі Волинської області; Реконструкція парку імені Тараса Шевченка. Розробка проєкту засвідчила, що всебічний аналіз поточного стану довкілля на території планованої діяльності та детальна оцінка впливу на різні компоненти є тим запобіжником, який сприятиме успішній реалізації проєкту на засадах: екологічної безпеки, раціонального використання природних ресурсів та врахування інтересів місцевих громад. Такий підхід дозволяє не лише мінімізувати потенційні негативні наслідки, а й забезпечити сталий розвиток території, підвищити рівень довіри до проєкту з боку зацікавлених сторін та сприяти інтеграції екологічних висновків у процес прийняття управлінських рішень.
Keywords: Оцінка впливу на довкілля (ОВД); реконструкція; розчистка; капітальний ремонт русла