Динаміка українського літературного експресіонізму - Яструбецька, Галина Іванівна; Yastrubetska, Halyna I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У монографії розгорнуто авторський проект дослідження українського літературного експресіонізму в аспекті розвитку явища у часі й просторі. В основу покладено тезу про збіжність основ екcпресіоністичної ідеології з базовими постулатами світобудови. Аргументується положення про автентичність, елітність естетичної парадигми, підставовість енциклопедичного масштабу існування національного варіанту експресіонізму. Адресована літературознавцям, викладачам вищої школи, вчи- телям-словесникам, студентам-філологам, усім, хто цікавиться історією української літератури.
Keywords: експресіонізм; українська література; український літературний експресіонізм; протоекспресіонізм; експресіоністична поетика; експресіоністичний стиль; експресіоністичні універсалії; трансцендентний натуралізм; «імпресіоністичний експресіонізм»; експресіоністична меритократія