Обґрунтування спрямованості тренувального процесу на розвиток витривалості кваліфікованих спортсменів у спортивному танці. - Соронович, І. М.; Soronovich, I. М. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У роботі показано, що вдосконалення витривалості залежить від визначеного алгоритму дій у процесі розвитку функціональних можливостей танцюристів. Виділено три фази тренувального процесу, спрямованого на послідовний розвиток компонентів витривалості танцюристів. I фаза − розвиток швидкості розгортання реак- ції кардіореспіраторної системи (КРС); II фаза − розвиток стійкості кардіореспіраторної системи до наростаю- чого метаболічного ацидозу; III фаза – розвиток реакції дихальної компенсації метаболічного ацидозу при наростанні гіпоксії. Результатом процесу є досягнення максимальної потужності аеробного енергозабезпечення та очисної функції КРС. Наведені дані дають підстави для розробки спеціалізованих тренувальних вправ, спрямованих на розвиток витривалості з урахуванням прояву реактивних властивостей кардіореспіраторної системи в процесі вдосконалення спеціальних функціональних можливостей танцюристів. The work shows that perfection of endurance depends on the certain algorithm of actions in the process of development of functional possibilities of dancers. Three phases of training process, aimed at the progressive advance of components of endurance of dancers are distinguished. First phase is speeding up of deve- lopment of reaction of the cardiorespiratory system; second phase is development of stability of the cardiorespiratory system to increasing metabolic acidosis; third phase is development of reaction of respiratory indemnification of metabolic acidosis at growth of hypoxia. The result of process is achievement maximal power of aerobic power and energy and cleansing function of KRS. Cited data give foundation for development of the specialized trainings exer- cises, sent to development of endurance taking into account the display of reactive properties of the cardiorespiratory system in the process of perfection of the special functional possibilities of dancers.
Ground of Orientation of Training Process on Development of Endurance of Skilled Sportsmen in Sporting Dances.
Keywords: спортивний танець; витривалість танцюристів; витривалість танцюристів; Sporting dance; endurance of dancers