Особливості формування національної ідентичності майбутніх учителів початкової школи в освітньому процесі закладу вищої освіти - Десятник, Катерина; Грицак, Павло (My University, 2024)
Дане наукове дослідження присвячене питанню формування національної ідентичності майбутніх учителів початкової школи в сучасних умовах російсько-української війни, аналізу змісту понять «національна ідентичність», «національна ідентичність педагогічного працівника», обґрунтуванню ефективних шляхів її формування в освітньому процесі закладу вищої освіти. Актуальність обраної проблеми обумовлена необхідністю підготовки майбутнього педагога з глибоким усвідомленням своєї національної ідентичності, здатного до виховання патріотизму та національної свідомості, формування світогляду учнів початкової школи, включаючи їхнє розуміння національної ідентичності. Метою цієї статті є узагальнення існуючого педагогічного досвіду формування національної ідентичності студентської молоді та визначення ефективних шляхів формування досліджуваного феномену в майбутніх учителів початкової школи в освітньому процесі закладу вищої освіти. Національна ідентичність визначається нами як усвідомлене почуття приналежності особистості до певної нації, спільноти людей, об’єднаної назвою, територією, історичною пам’яттю, духовно-культурними цінностями, мовою, вірою, традиціями, що формується через культурні та соціальні чинники, такі як мова, релігія, звичаї та соціальні інститути. Розкрито сутність категорії «українська національна ідентичність педагогічного працівника» як усвідомлення своєї належності до української нації, володіння компетенцією за напрямами національно-патріотичного виховання та громадянської освіти, здатність утверджувати українську національну ідентичність серед здобувачів освіти. Наголошено на тому, що на формування особистості майбутнього вчителя початкової школи впливають такі складові національної ідентичності, як: історія та культура України, мова і література, народна творчість, мистецтво, громадське життя та етика, цінності і традиції українського народу, символіка тощо. У дослідженні виокремлено такі основні шляхи формування національної ідентичності майбутніх учителів початкової школи в освітньому процесі закладу вищої освіти: проведення заходів, спрямованих на підтримку та популяризацію, української мови, історії України; упровадження освітніх компонентів краєзнавчого спрямування з урахуванням регіонального підходу; формування і розвиток критичного мислення та медіаграмотності; участь студентів у наукових дослідженнях, пов’язаних з національною історією, культурою, мовою, національно-патріотичним вихованням учнів, діяльністю видатних педагогів; організація екскурсій і відвідування музеїв; проведення культурних заходів, святкування пам’ятних днів, державних, релігійних свят; зустрічі з військовослужбовцями ЗСУ, ветеранами війни; залучення майбутніх учителів до творчості та народних ремесл; перегляд театральних вистав, кінофільмів, які відображають історію, традиції та культурні особливості України; проведення літературних заходів, книжкових ярмарків, вечорів, зустрічей з письменниками, поетами, діячами культури; відвідування пам’ятних місць, присвячених жертвам війн, геноциду; волонтерство і благодійна діяльність; поширення інформації в соціальних мережах, месенджерах для популяризації національних цінностей України; організації та здійснення виховних і просвітницьких заходів; заохочення здобувачів вищої освіти до участі в громадському житті, співробітництва та партнерства із громадськими організаціями; підтримка соціально-культурних студентських ініціатив. Узагальнено, що саме учитель допомагає зберігати та передавати духовно-культурні цінності (мова, гідність, самобутність, соборність, воля) у складні часи, утверджувати національну ідентичність серед здобувачів освіти, сприяти формуванню патріотичних почуттів.
This scientific research is devoted to the question of the formation of the national identity of future primary school teachers in the modern conditions of the Russian-Ukrainian war, the analysis of the content of the concepts "national identity", "national identity of a pedagogical worker", the justification of effective ways of its formation in the educational process of a higher education institution. The relevance of the selected problem is due to the need to train future teachers with a deep awareness of their national identity, capable of educating patriotism and national consciousness, forming the worldview of primary school students, including their understanding of national identity. The purpose of this article is to generalize the existing pedagogical experience of forming the national identity of student youth and to determine effective ways of forming the studied phenomenon in future primary school teachers in the educational process of a higher education institution. National identity is defined by us as a conscious feeling of belonging to a certain nation, a community of people, united by a name, territory, historical memory, spiritual and cultural values, language, faith, traditions, which is formed through cultural and social factors, such as language, religion, customs and social institutions. The essence of the category "Ukrainian national identity of a pedagogical worker" is revealed as the awareness of one's belonging to the Ukrainian nation, the possession of competence in the areas of national-patriotic education and civic education, the ability to assert Ukrainian national identity among students of education. It is emphasized that such components of national identity as: history and culture of Ukraine, language and literature, folk creativity, art, public life and ethics, values and traditions of the Ukrainian people, symbols, etc. influence the formation of the personality of the future primary school teacher. The study singled out the following main ways of forming the national identity of future primary school teachers in the educational process of a higher education institution: holding events aimed at supporting and popularizing the Ukrainian language and the history of Ukraine; introduction of local studies disciplines, taking into account the regional approach; formation and development of critical thinking and media literacy; participation of students in scientific research related to national history, culture, language, national-patriotic education of students, activities of outstanding pedagogues; organization of excursions and visits to museums; holding cultural events, celebrating memorial days, state and religious holidays; meetings with servicemen of the Ukraine armed forces, war veterans; involvement of future teachers in creativity and folk crafts; watching theatrical performances, films that reflect the history, traditions and cultural features of Ukraine; holding literary events, book fairs, evenings, meetings with writers, poets, cultural figures; visiting memorial sites dedicated to victims of wars and genocide; volunteering and charitable activities; dissemination of information in social networks, messengers to popularize the national values of Ukraine; organization and implementation of educational and educational activities; encouraging students of higher education to participate in public life, cooperation and partnership with public organizations; support of social and cultural student initiatives. It is summarized that it is the teacher who helps preserve and transmit spiritual and cultural values (language, dignity, identity, unity, will) in difficult times, to establish national identity among students, and to promote the formation of patriotic feelings.
Keywords: національна ідентичність; формування національної ідентичності; майбутній вчитель початкової школи; національно-патріотичне виховання; здобувачі вищої освіти; заклад вищої освіти; national identity; formation of national identity; future primary school teacher; national-patriotic education; students; higher education institution; 373.3.011.3-051]:378.035:39