Напруженість епідемічної ситуації щодо кампілобактеріозу в Україні за період з 2011 по 2021 рр. - Панівська, Ольга Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
У статті подано результати вивчення епідемічної ситуації щодо кампілобактеріозу в Україні за період 2011–2021 рр.. Наведені дані про захворюваність на цю інфекцію людей різних вікових категорій у найбільших адміністративних регіонах України засвідчують, що хвороба має нерівномірний просторово-часовий прояв і реєструється спорадично переважно із харчовим та водним шляхами механізму передачі збудника інфекції. Починаючи з 2005 року, захворюваність на кампілобактеріоз становила 0,27-0,5 про-сантіміле. В нозологічній структурі інфекційних хвороб населення досліджуваних регіонів протягом 2011–2017 рр. питома вага кам-пілобактеріозу не перевищувала 0,2%. Згідно з даними офіційної звітності Держпродспоживслужби за період 2011–2020 рр. в Україні не зареєстровано жодного випадку кампілобактеріозу сільськогосподарських тварин і птиці. Аналіз причин такої ситуації вказує на незадовільний рівень діагностики кампілобактеріозу як на рівні практичних лікарів ветеринарної медицини, так і на рівні лаборато-рної діагностики кампілобактеріозу.
Keywords: кампілобактеріоз; кишково-шлункові інфекції; токсикоінфекція; епідемічна ситуація; лабораторна діагностика; 616.9-036.22+616.34-022](477)"2011/2021"