Дон Жуан у драматичній творчості Лесі Українки та Ніколая Гумільова - Лавринович, Лілія Богданівна; Lavrynovych, L. B. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
У статті у порівняльному аспекті аналізується образ Дон Жуана у драмі Лесі Українки «Камінний господар» та одноактній п’єсі Н. Гумільова «Дон Жуан в Єгипті». Створені в один час, драматичні твори, проте, мають більше відмінного на генологічному, сюжетно-композиційному, наративному, образному, хронотопічному та інших рівнях літературознавчого аналізу. Спільним для обох інтерпретацій образу Дон Жуана є пафос індивідуалізму, за яким зрада своїй особистості веде до поразки. In this article is analyzed the type of Don Juan in comparative aspect in Lesya Ukrainka’s drama «Stone Lord» and Nikolay Gumiljov’s curtain-raiser play «Don Juan in Egypt». This dramatic creations were created in the same time, but they have more differences in genological, meaningful-compositional, narrative, figurative, chronotopic and other levels of literary analysis. Both interpretations of type of Don Juan have joint pervour of individualism. It means that treason leards up to the defeat.
Lavrynovych L.B. Don Juan in dramatic creation of Lesya Ukrainka and Nikolay Gumiljov
Keywords: традиційний сюжет; вічний образ; інтерпретація; Дон Жуан; traditional plot; everlasting image; interpretation; Don Juan