Психологічні особливості розвитку успішної особистості в підлітковому віці - Шудрук, Ірина Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми роботи зумовлена значенням підліткового віку як критичного періоду формування особистості, під час якого відбувається розвиток самооцінки, мотивації та соціальної компетентності. У дослідженні проаналізовано психологічні фактори, які впливають на становлення успішності, зокрема роль навчальної діяльності, сімейного середовища та соціальних взаємин. Метою дослідження є визначення ефективних підходів до формування успішної особистості через навчальну діяльність. Об’єкт дослідження – психологічні особливості розвитку особистості підлітків у навчальному середовищі. Предмет дослідження – процес впливу навчальної діяльності на формування успішної особистості в підлітковому віці. Робота складається з трьох розділів: теоретичного аналізу, емпіричного дослідження та практичних рекомендацій. У першому розділі висвітлено концептуальні підходи до вивчення успішності особистості. У другому – проведено емпіричне дослідження, що включало анкетування, спостереження та застосування методик діагностики мотивації (Т. Елерс) і локусу контролю (Дж. Роттер). У третьому – надано рекомендації для педагогів і батьків щодо підтримки особистісного потенціалу підлітків. Результати роботи показали, що рівень успішності залежить від мотивації, соціальної підтримки та навчальної активності. Практичні рекомендації спрямовані на формування мотивації досягнень, розвиток самостійності та соціальної компетенції підлітків.
Keywords: підлітковий вік; успішність; самооцінка; мотивація; соціальна підтримка; навчальна діяльність