Складні слова в заголовках статей сучасної української преси - Мислива-Бунько, Іванна Ярославівна; Myslyva-Bunko, Ivanna (Східноєвропейський національний університет, 2013)
Визначено роль заголовка в оформленні статей української преси. Проаналізовано різні типи складних слів (композити, юкстапозити, абревіатури), простежено їхнє семантико-стилістичне навантаження в заголовках статей сучасних українських газет і журналів. З’ясовано, що вживання складних слів у заголовках є функціонально виправданим і відповідає всім властивостям заголовка. Складні деривати дають змогу коротко передати інформацію, а їхня незвична форма привертає увагу читача. Встановлено функції складних слів у заголовках статей преси, як-от: номінативна, інформативна, акцентуаційна, апеляційна, прагматична, емоційно-експресивна, іронічна, створення характеристики образів, подій, процесів. The role of the title of articles in the design of the Ukrainian press. Analyzed different types of compound words (composites, yukstapozities, abbreviations), traced their semantic and stylistic load in the titles of modern Ukrainian newspapers and magazines. It was found that the use of difficult words in the titles is functionally justified and meets all the properties of the title. Complex derivatives allow briefly transmit information and their unusual shape attracts the attention of the reader. Established function of difficult words in the titles of articles press, as here: nominative, informative, accentuative, appeal, pragmative, emotional, expressive, ironic, creating images of features, events and processes.
Compound Words in the Title of Modern Ukrainian Press
Keywords: складне слово; заголовок; преса; оцінність; експресивність; compound word; title; media; evaluation; expression