Свобода віросповідання - Борейко, Юрій Григорович; Boreiko, Yurii H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Програма навчальної дисципліни «Свобода віросповідання» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра спеціальності «Релігієзнавство», за освітньою програмою «Релігієзнавство». Програма дисципліни містить один змістовий модуль: Свобода віросповідання як фундаментальне право людини. Предметом вивчення навчальної дисципліни є свобода віросповідання як одне з фундаментальних прав і свобод людини. Метою курсу є формування цілісного уявлення про свободу віросповідання як філософську, правову та релігієзнавчу категорію, ознайомлення студентів із колом проблем, пов’язаних із свободою совісті в Україні та світі; розвиток національної свідомості студентів; виховання патріотичних і морально-етичних переконань, толерантного ставлення до представників різних віросповідань. Завдання курсу полягають у виявленні змісту поняття свободи віросповідання, окресленні основних проблемних питань досліджень свободи совісті, з’ясуванні характеру свободи совісті і державно-церковних відносин у сучасній Україні, аналізі специфіки української моделі державно-церковних відносин, формуванні світоглядних орієнтирів, спрямованих на самовизначення людини в сучасних релігійних процесах. формувати вміння застосовувати набуті знання у повсякденній діяльності, для орієнтації в суспільно-політичному житті, оцінки явищ і подій сучасності, пов’язаних із свободою віросповідання в Україні та світі. Вивчення курсу грунтується на міжпредметних зв’язках з іншими релігієзнавчими дисциплінами, філософією, політологією, соціологією, історією, правознавством.
Keywords: свобода совісті; свобода віросповідання; свобода релігії; свобода церкви; толерантність; державно-церковні відносини