Бізнес-комунікації та тренінг професійного спілкування - Федотова, Тетяна Володимирівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Успішна реалізація в професійній діяльності HR-спеціаліста передбачає ґрунтовну підготовку в сфері соціальних комунікацій та бізнес-комунікацій зокрема. Загалом успішне ведення бізнесу та розвиток будь-якої комерційної структури/організації/підприємства залежить від побудови ефективної комунікації як системи підтримки інформаційної взаємодії підприємства з його внутрішнім та зовнішнім бізнес-середовищем. Відповідні знання та вміння стануть в нагоді магістрам, адже специфіка їх подальшої діяльності передбачає активне володіння навичками розуміння і оцінки ефективності управлінських та творчих рішень в сфері розбудови зовнішніх та внутрішніх комунікації підприємства. Програма навчальної дисципліни складена у відповідності до Стандарту вищої освіти України по спеціальності 053 «Психологія» і враховує його вимоги. Викладання навчальної дисципліни передбачає читання лекцій, практичних та лабораторних занять, проведення яких здійснюватиметься у формі тренінгових занять. Під час тренінгів, студенти матимуть змогу формувати та вдосконалювати навички розуміння комунікативних процесів, вміння професійного спілкування та взаєморозуміння. Окрім аудиторних занять, передбачається значний об’єм самостійної роботи студентів, з метою вивчення теоретичних та практичних питань. Форма організації контролю: іспит.
Keywords: спілкування; професійне спілкування; комунікація; бізнес-комунікація; горизонтальні комунікації; вертикальні комунікації; переговори; діловий етикет; психологічні перешкоди; комунікативні бар’єри; тренінг; тренінгова група