Проектування і розробка персонального блогу викладача інформатики - Процик, Тетяна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню можливостей використання блогів у навчальному процесі. У роботі розглянуто історичний розвиток блогосфери, її сучасний стан, функціональні можливості та переваги використання блогів як інформаційної технології. У першому розділі проведено аналіз поняття блогу, його класифікацію за різними ознаками, а також досліджено переваги блогів у контексті освітнього середовища. Особливу увагу приділено ролі персонального блогу викладача як інструмента для активізації пізнавальної діяльності учнів, оптимізації навчального процесу та формування інформаційної культури. Проведено огляд існуючих прикладів персональних блогів викладачів інформатики. Другий розділ містить практичну частину роботи, яка охоплює етапи проектування та розробки персонального блогу. Визначено вимоги до блогу, обґрунтовано вибір інструментальних засобів для його створення, розроблено модель та реалізовано основні функціональні режими роботи блогу. Описано процес тестування, налагодження, а також надано рекомендації щодо впровадження та ефективного використання розробленого блогу в навчальному процесі. Результати роботи можуть бути використані викладачами інформатики для створення та підтримки власних блогів з метою підвищення якості освітнього процесу, а також для популяризації сучасних інформаційних технологій серед учнів.
Keywords: блог; викладач інформатики; проектування; розробка; навчальний процес; інформаційні технології