Соціальне самопочуття лучан у контексті соціальних змін - Матвіїшина, Оксана Вікторівна; Матвиишина, Оксана Викторовна; Matviishyna, Oksana V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті здійснено порівняння результатів соціологічних досліджень соціального самопочуття, проведених у місті Луцьку у 2009 і 2014 рр. із використанням методик ІІСС-20 та ІІСС-44 авторства Є. І. Головахи й Н. В. Паніної. Значення індексу соціального самопочуття дещо змінилося – від підвищеного (2009) до високого (2014), але внаслідок напруженої ситуації в країні – анексії частини території й військових дій на Сході – значно змінилася його змістова наповненість: збільшилися показники індексу достатності благ в інформаційно-культурній, матеріально- побутовій (1 та 2-го рівнів), професійно-трудовій, особовій сферах і сферах національних відносин та міжособистісних, тоді як сфера соціальних відносин, соціально-політична сфера й соціальної безпеки стали найбільш дефіцитними. У 2014 р. більшості населення не вистачає таких соціальних благ, як стабільність у державі та суспільстві (73,5 %), упевненість у тому, що не буде міжнаціональних конфліктів (71,3 %); керівників, спроможних управляти державою (67,4 %); державного захисту від зниження рівня життя (66,9 %); дотримання в країні прав людини (60,1 %); політичних ідеалів, які заслуговують на підтримку (56,2 %); упевненості в тому, що ситуація в країні покращуватиметься (54,5 %); справедливої оцінки заслуг людини перед суспільством (48,1 %), автомобіля (47,6 %), захисту від злочинності (44,9 %); необхідної медичної допомоги (44,6 %). У 2009 р. найбільш проблемними для лучан були питання відпочинку (54,8 %) і працевлаштування (41 %), медичного забезпечення (40,5 %), якісного харчування (37,6 %) та здоров’я (36,5 %). Побудовані показники інтегрального індексу соціального самопочуття як для міста в цілому, так і для різних прошарків населення й по районах міста: їхні значення суттєво не змінилися. Results of sociological research social well-being, conducted the Lutsk in 2009 and 2014 using techniques IISS-20 and IISS-44 by E. Golovakha and N. Panina, are analyzed in article. Value of Index of Social Well-being has changed, but due to tense situation in the country – the annexation of territory and military operations in the East, significantly changed its approach to the content filling: indicators of Index Sufficiency of Benefits were increased in informational and cultural, material living (1st and 2nd levels), professional and labour, personal spheres and spheres of national and interpersonal relations, while the sphere of social relations, socio-political sphere and sphere of social security were most scarce. In the ranking of the most deficient social benefits to the citizens of Lutsk in 2014 turned out such benefits as stability in the country and society (73,5 %), confidence that there will be not ethnic conflict (71,3 %), executives capable of managing the state (67,4 %), state protection from reduction of life (66,9 %), observance of acting laws in Ukraine (60,1 %), political ideals that deserve support (56,2 %), confidence in one’s own future (54,5 %), fair evaluation of the merits of the person to the community (48,1 %), automobile (47,6 %), protection from crime (44,9 %) necessary medical care (44,6 %). In 2009, the most problematic issue for Lutsk was the possibility of having a quality vacation (54,8 %) and employment (41 %), necessary medical care (40,5 %), the opportunity to be fed according to their tastes (37,6 %) and health (36,5 %) . Indicators of Index of Social Well-being were constructed for different segments of the population and residents of different districts.
Social Well-being of Inhabitants of Lutsk in the Context of Social Changes
Keywords: соціальне самопочуття; соціальне благо; сфери соціальної життєдіяльності; Луцьк; social well-being; social benefits; spheres of social life; Lutsk