Гегель і Фейєрбах про злочин і покарання: спільне і відмінне - Крисюк, Юрій Петрович; Krysyuk, Yu. (Громадська організація «Асоціація випускників юридичного факультету Запорізького державного університету»., 2013)
В статті розглядаються кримінологічні погляди Гегеля та Фейєрбаха – представників німецької класичної школи права. Теорія Фейєрбаха, викладена в підручнику з кримінального права, покладена в основу Кримінального (так званого Баварського) уложення Німеччини 1813 року. Критикуючи його переконання про можливість психологічної принуки чи залякування злочинця, Гегель засновує свої кримінологічні погляди на теорії інтересу, теорії свободи волі індивіда, становлення громадянського суспільства та правової держави. Хоч погляди і Гегеля, і Фейєрбаха пізніше вважалися надто спрощеними й раціональними, їх вклад у подальший розвиток кримінології – безсумнівний.
Keywords: Гегель; Фейєрбах; злочин; покарання; інтерес; свобода волі; громадянське суспільство; правова держава