Класифікація навчальних екскурсій із географії - Патійчук, Віктор Олексійович; Маковецька, Лариса Олексіївна; Ціпошук, Софія Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Сучасна методика навчання, як і вся дидактика, переживає складний період розвитку. Адже зараз відбувається складний процес реформування загальноосвітньої школи, що супроводжується впровадженням нових стандартів і концепцій освіти, адаптацією української системи освіти до європейських норм, зміною вимог щодо результатів навчання, які повинні відображати практичне спрямування отриманих знань. Тому в питаннях методики навчання географії необхідно орієнтуватися на практичне використання методів наочного показу та використання очних і віртуальних екскурсій. Необхідність розробки нових підходів до застосування екскурсійних методик під час засвоєння географічних знань у навчальному процесі потребує їх систематизації. Екскурсії є ефективним методом вивчення географії, оскільки дають змогу учням реально оцінити природні й культурні об’єкти, про які вони дізнаються в підручнику чи інших джерелах інформації. Вони також можуть бути залучені до підготовки екскурсій, наприклад, шукати цікаві місця для відвідування, виконувати певні завдання й підготовлювати звіт про екскурсію. Таким чином екскурсійна діяльність стимулює креативне мислення в учнів, розвиває в них цікавість до різноманітної географічної інформації.
Keywords: освіта; географія; екскурсія; навчальна екскурсія; 911:372.891:371.233.4 11