Особливості класифікації стрибків з урахуванням ритмічної структури в художній гімнастиці - Заплатинська, Оксана; Zaplatynska, Оksana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто ритмічну структуру стрибків у художній гімнастиці згідно з вимогами правил змагань на 2013–2016 рр. Сформовано групи стрибків за способом виконання та формою реалізації стрибка, які обумовлюють ритмічну структуру виконання цих елементів. За способом виконання визначено чотири групи стрибків: із місця, із кроку, із наскоку та з розбігу, за формою реалізації стрибка – вісім різновидів: «вертикальні стрибки», «шпагат», «підбивний», «козачок», «кільце», «щука», «ножиці», «батерфляй». Ця класифікація обумовлена ритмічною структурою виконання стрибків, оскільки стрибки однієї групи за формою реалізації мають подібну ритмічну структуру стадій реалізації стрибка та завершальної, а стрибки однієї групи за способом виконання мають однакову ритмічну структуру підготовчої стадії та подібну завершальної. Згідно з цією класифікацією планується розробка програми навчання стрибків з урахуванням ритмічної структури для гімнасток етапу початкової підготовки. In the article the rhythmic structure of the jumps in rhythmic gymnastics is developed, according to the requirements of the competition rules for the years 2013–2016. It was formed the groups of jumps according to the way of performance and form of realization of jumps, which determine the rhythmic structure of the performance of these elements. According to the form of realization of a jump it was defined its 8 subkinds: standing jump, jump from a step, jumpfrom a swoop and running jump. According to the form of jump realization it was defined eight subkinds: «vertical jumps», «split leaps», «stag leaps», «Cossack», «ring», «pike», «scissors», «butterfly». This classification is predetermined by the rhythmic structure of the performance of jumps, as jumps of one group have the same rhythmic structure of stages of its realization and finishing; and jumps of one group according to the way of realization have the same rhythmic structure of preparatory stage, and similar finishing stage. According to this classification it is planed the development of jump studying program taking into account its rhythmic structure for female gymnasts of the stage of initial preparation.
Peculiarities of Classification of Jumps Taking Into Account Rhythmic Structure in Rhythmic Gymnastics
Keywords: стрибки; класифікація; структура; ритмічна; гімнастика; художня; jumps; classification; structure; rhythmic; gymnastics; callisthenics