Концептуальні підходи до роботи з художніми текстами на різних рівнях навчання німецької мови - Лебєдєва, Олена Анатоліївна; Lebyedyeva, O. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті наводиться теоретичне обґрунтування використання художніх текстів у практиці навчання іноземної мови з точки зору новітніх концепцій і підходів, підкреслено роль та місце художніх тестів у формуванні іншомовної комунікативної компетенції та іншокультурної символічної компетенції, у розумінні міжкультурної різниці в моделях мовленнєвої поведінки та її тлумачення, у веденні діалогу між власним культурним досвідом та досвідом іншомовної культури. Також представлено практичні ідеї, що базуються на наведених концептуальних підходах і можуть бути імпульсом для захоплюючої роботи з художніми текстами в процесі навчання німецької мови. The article gives a theoretical foundation of the use of literary texts in the process of foreign language study from the point of view of up-to-date conceptions and approaches. It also underlines the role and the place of literary texts in the formation of foreign communicative competency and foreign culture symbolic competency, in the understanding of intercultural differences in the models of language behavior and its interpretation, in the dialogue between own cultural experience and the experience of foreign culture. Some practical ideas are represented here as well. In their basis are conceptual approaches. These practical ideas can give an impulse for a fascinating work with literary texts at the different levels of German language study.
Concept Approaches in the Work with Literary Texts at the Different Levels of German Language Study
Keywords: художній текст; literary text; навчання іноземної мови; foreign language study; інтеркультурний підхід; intercultural approach