Методологія та організація наукових досліджень в галузі - Поляков, Володимир Германович; Poliakov, Volodymyr H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Змістом навчального курсу «Методологія та організація наукових досліджень в галузі» є виклад студентам сучасного рівня розвитку методології, логіки та організації наукової діяльності в умовах інтенсивного розгортання процесів диференціації та інтеграції наукового знання. Це досягається шляхом висвітлення головної проблематики щодо основ наукових досліджень. Завданнями курсу є: показати місце і роль організації науки у структурі наукового пізнання; розкрити структуру і рівні наукового знання і пізнання; ознайомити із загальними принципами і методами, що застосовуються у сучасній методології науки; ознайомити з головними елементами наукового дослідження та основами його плануванням; охарактеризувати відмінності основних форм емпіричного дослідження; охарактеризувати відмінності основних форм теоретичного дослідження; розкрити основи логіки та організації наукової діяльності; розкрити значення інформаційних технологій і роль впровадження результатів наукового дослідження у практику. Слід також звернути увагу на те, що молоді вчені, які приходять у науку (студенти старших курсів й магістранти), потребують чіткого уявлення про повний арсенал методичних, методологічних і організаційних засобів, можливостей і досягнень сучасної наукової діяльності. З цією метою у навчальні плани підготовки фахівців різних спеціальностей впроваджена дисципліна «Методологія та організація наукового дослідження». Але різні концептуальні особливості навчальних планів обумовлюють певні відмінності у назвах зазначеного курсу, зокрема його інколи іменують як «Організація наукового дослідження», «Методологія і логіка наукового дослідження в галузі», «Філософія і організація наукового дослідження», «Логіка наукового дослідження» та ін. Зрозуміло, що подібні розбіжності у назвах курсів разом з тим не можуть елімінувати того загального змісту, якій обумовлений суттю і метою загальнонаукової підготовки майбутнього вченого до ефективного наукового дослідження.
Keywords: методологія; організація; дослідження; наукове пізнання; емпіричний рівень; теоретичний рівень