Методика обліку та аналізу маркетингової діяльності підприємства - Канцевич, Катерина Павлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі розкрито сутність маркетингової діяльності підприємства та її роль у розвитку конкурентоспроможного бренду, що сприяє зростанню прибутковості та зміцненню позицій на ринку. Окремо досліджено вплив маркетингових стратегій на отримання економічного ефекту від здійснення господарської діяльності, включаючи оптимізацію витрат та підвищення ефективності роботи підприємства. Розглянуто особливості проведення аналізу витрат на маркетингові заходи в площині облікової політики, що дозволяє забезпечити коректне відображення витрат у фінансовій звітності та сприяє прийняттю обґрунтованих управлінських рішень на основі аналізу ефективності цих витрат. Висвітлено галузеві особливості підприємства у сфері приватних навчальних закладів та освітніх послуг. Розкрито особливості аналізу маркетингової діяльності товариства. Запропоновано шляхи вдосконалення маркетингової діяльності товариства. Зокрема, розкрито проблеми обліку витрат на маркетингові заходи, висвітлено проблематику нормативно-правового регулювання маркетингової діяльності в концепції розвитку ринку. У роботі надано пропозиції щодо запровадження, на засадах синергії, холістичного маркетингу з метою сталого розвитку та зміцнення позицій приватного навчального закладу на цільових ринках. Наукова новизна дослідження полягає у вдосконаленні методики обліку та аналізу маркетингової діяльності підприємства, що враховує сучасні економічні умови та динаміку змін у сфері маркетингу. Запропоновано уточнені підходи до інтеграції маркетингових витрат у систему обліку, що дозволяє більш точно оцінювати їх ефективність та прогнозувати довгостроковий вплив на фінансові результати підприємства. Практичне значення роботи полягає у розробці методики, яка спрощує облік і аналіз маркетингової діяльності, допомагає оптимізувати витрати, підвищити ефективність управління підприємством, а також сприяє підвищенню конкурентоспроможності на ринку.
Keywords: маркетинг; маркетингова діяльність; облік і аналіз; холістичний маркетинг