Сталий розвиток сільських територій України: виклики, європейський досвід та стратегічні орієнтири - Хомюк, Наталія Леонідівна (Луцький національний технічний університет, 2025)
Висвітлено ключові виклики, напрями та стратегічні орієнтири сталого розвитку сільських територій України в умовах війни та післявоєнного відновлення. Наголошено, що агресія рф спричинила масштабні руйнування інфраструктури, деградацію земель і міграцію населення, що вимагає переосмислення державної політики у сфері сільського розвитку. Проаналізовано вплив війни на аграрний сектор, демографічні тенденції та соціальну сферу села, окреслено проблеми дуальної структури аграрного виробництва - співіснування великих агрохолдингів і дрібних фермерських господарств. Обґрунтовано доцільність адаптації європейського досвіду, зокрема інструментів Спільної аграрної політики (CAP), ініціативи LEADER та концепції «розумних сіл» як базових механізмів інтеграції екологічних, соціальних і економічних цілей. Запропоновано стратегічні пріоритети для відновлення сільських територій: диверсифікація економіки, підтримка малого бізнесу, розвиток громад, екологізація виробництва, цифровізація управління та залучення молоді. Зроблено висновок, що сталий розвиток українського села має стати фундаментом повоєнної трансформації держави та її інтеграції до європейського простору сталого розвитку.
Keywords: сталий розвиток; сільські території; євроінтеграція; CAP; LEADER; «розумні села»; децентралізація; аграрна політика